A fahéj, ez az édes, fűszeres aroma, évszázadok óta gazdagítja konyháinkat és gyógyászati hagyományainkat. Legyen szó süteményekről, forró italokról vagy akár sós ételekről, kevés fűszer rendelkezik olyan univerzális vonzerővel, mint a fahéj. Azonban, mint minden jóból, a túlzott fogyasztásból is lehet gond. A fahéjban található kumarin nevű vegyület túlzott bevitele egészségügyi kockázatokat hordozhat magában, különösen a májra nézve.
Két fő fahéjfajta létezik, melyek eltérő kumarintartalommal bírnak: a ceyloni fahéj (Cinnamomum verum), melyet „valódi fahéjnak” is neveznek, és amelynek alacsonyabb a kumarintartalma, és az indiai vagy cassia fahéj (Cinnamomum cassia), amely jóval magasabb koncentrációban tartalmazza ezt a vegyületet. A legtöbb boltban kapható fahéj sajnos a cassia fajtából származik, így a túlfogyasztás kockázata ennél a típusnál jelentősebb.
A rendszeres és nagy mennyiségű cassia fahéj fogyasztása hosszú távon májkárosodáshoz vezethet az abban található kumarin miatt.
A biztonságos napi beviteli határérték (TDI – Tolerable Daily Intake) emberenként és kilogrammonként 0,1 mg kumarin. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg-os személy számára naponta legfeljebb 6 mg kumarin lenne biztonságosan fogyasztható. Egy teáskanálnyi (kb. 2-3 gramm) cassia fahéjban azonban már akár 7-18 mg kumarin is lehet, így könnyen átléphető a biztonságos határ, különösen, ha valaki naponta több alkalommal is használja a fűszert nagyobb mennyiségben.
A túlfogyasztás kockázatai mellett fontos megérteni, hogy a mértékletesség a kulcs. A fahéj számos jótékony hatással is bír, így nem kell teljesen száműznünk étrendünkből. A tudatos választás és a mennyiségek betartása lehetővé teszi, hogy élvezhessük a fahéj ízét és illatát anélkül, hogy egészségünket veszélyeztetnénk. Különösen fontos ez azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak fahéjjal ízesített ételeket vagy italokat, vagy akiknek valamilyen májproblémájuk van.
A fűszerek biztonságos adagolásának megértése alapvető fontosságú az egészséges táplálkozás szempontjából. A fahéj esetében ez azt jelenti, hogy:
- Tudatosítsuk, melyik fahéjfajtát használjuk: ha lehetséges, válasszunk ceyloni fahéjat.
- Figyeljünk a mennyiségekre: egy csipet vagy egy kevesebb, mint egy teáskanálnyi általában elegendő az ízesítéshez.
- Kerüljük a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztást, különösen a cassia fahéjból.
- Konzultáljunk orvosunkkal, ha bizonytalanok vagyunk, vagy ha bármilyen egészségügyi problémánk van.
A fahéj kémiai összetétele és egészségügyi hatásai
A fahéj összetett kémiai szerkezete adja egyedi ízét és illatát, de egyben magyarázza egészségügyi hatásait és lehetséges kockázatait is. A fő illóolaj komponensek közé tartozik a cinnamaldehid, amely a jellegzetes aromáért felelős. Ezen kívül számos más vegyület, például eugenol és linalool is megtalálható benne, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírhatnak.
Azonban a fahéj, különösen a cassia fajta, jelentős mennyiségű kumarint tartalmaz. A kumarin egy természetes vegyület, amely kis mennyiségben sok növényben előfordul, de a fahéjban koncentrálódik. Bár a kumarinnak lehetnek bizonyos kedvező hatásai, mint például véralvadásgátló tulajdonságok, túlzott bevitel esetén májkárosodást okozhat.
A kumarin a fahéjban található egyik legproblémásabb komponens, különösen a cassia fajta esetében, amelynek magasabb a koncentrációja.
A fahéjban található egyéb polifenolok és antioxidánsok hozzájárulhatnak a vércukorszint szabályozásához és az inzulinérzékenység javításához, ahogyan azt korábbi részek is említették. Ezek a pozitív hatások azonban csak akkor érvényesülnek, ha a fűszert mértékkel fogyasztjuk. A kumarin toxicitása felülírhatja ezeket az előnyöket, ha a biztonságos napi beviteli határérték (TDI) túllépésre kerül.
A különféle fahéjfajták kémiai összetétele eltérő. A ceyloni fahéj (Cinnamomum verum) általában kevesebb kumarint tartalmaz, mint a cassia fajta (Cinnamomum cassia). Ezért, ha aggódunk a kumarinbevitel miatt, érdemes lehet a ceyloni fahéjat előnyben részesíteni. A feldolgozás módja is befolyásolhatja a vegyületek koncentrációját, de a fajta az elsődleges meghatározó tényező.
A fahéj egészségügyi hatásai tehát kettős természetűek: míg bizonyos komponensei jótékonyak lehetnek, mások, mint a kumarin, veszélyessé válhatnak túlzott fogyasztás esetén. A tudatos választás és a mértékletesség kulcsfontosságú ahhoz, hogy kiaknázzuk a fahéj pozitív tulajdonságait, miközben elkerüljük a lehetséges káros hatásokat.
A fahéj típusai: Ceylon és kasszia – különbségek és kockázatok
A fahéj két fő típusa, a ceyloni fahéj (Cinnamomum verum) és a cassia fahéj (Cinnamomum cassia), nem csupán ízükben és illatukban különböznek, hanem jelentős mértékben eltérnek a bennük található kumarin mennyiségében is. Ez az eltérés alapvető fontosságú a túlfogyasztás kockázatainak megértéséhez.
A ceyloni fahéj, melyet gyakran „valódi fahéjként” emlegetnek, természetesen sokkal alacsonyabb kumarintartalommal rendelkezik. Ez teszi biztonságosabb választássá azok számára, akik rendszeresen vagy nagyobb mennyiségben kívánják fogyasztani a fűszert. Ezzel szemben a boltokban leggyakrabban kapható cassia fahéj jóval magasabb koncentrációban tartalmazza a kumarint. Ez a vegyület felelős a cassia fahéj erőteljesebb, kissé csípős ízéért, de egyben ez rejti magában a májkárosodás kockázatát is, ha túlzott mennyiségben kerül a szervezetbe.
A cassia fahéjban található magasabb kumarintartalom miatt a túlzott és rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a májkárosodás kockázatát.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által meghatározott tolerálható napi bevitel (TDI) 0,1 mg kumarin testtömeg-kilogrammonként. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt esetében is könnyen átléphető a biztonságos határ. Egyetlen teáskanálnyi (körülbelül 2-3 gramm) cassia fahéjban akár 7-18 mg kumarin is előfordulhat, ami messze meghaladja a biztonságos napi adagot, különösen, ha valaki naponta több alkalommal is fogyaszt belőle, például reggel a zabkásában, délután a kávéban, és este egy süteményen.
A ceyloni fahéj fogyasztása esetén ez a kockázat lényegesen alacsonyabb. Bár pontosan meghatározni a ceyloni fahéj kumarintartalmát nehezebb, általánosan elmondható, hogy ez az érték a cassia fajtához képest töredéke. Ezért, ha valaki aggódik a kumarinbevitel miatt, vagy ha májproblémái vannak, a ceyloni fahéj választása erősen ajánlott. A megkülönböztetés nem mindig könnyű a csomagoláson, ezért érdemes lehet megbízható forrásból származó, kifejezetten ceyloni fahéjként megjelölt terméket keresni.
A különbségek ismerete kulcsfontosságú a fűszerek biztonságos adagolásához. A tudatos döntés, miszerint melyik fahéjfajtát választjuk, jelentősen befolyásolhatja egészségünket. Míg a cassia fahéj ízesítésre kiválóan alkalmas kis mennyiségben, addig a ceyloni fahéj biztonságosabb alternatívát nyújt a rendszeresebb, vagy nagyobb dózisú felhasználásra.
Kumarin: A fahéj fő kockázati tényezője

A fahéjban található kumarin a legjelentősebb potenciális egészségügyi kockázati tényező, különösen, ha a fűszert nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztjuk. A kumarin egy természetes vegyület, amely számos növényben megtalálható, de a cassia (indiai) fahéjfajtában koncentrálódik leginkább, jóval magasabb arányban, mint a ceyloni (valódi) fahéjban. Ez a különbség kulcsfontosságú a biztonságos fogyasztás szempontjából.
A kumarin elsősorban a májra gyakorolhat negatív hatást. Az emberi szervezet képes lebontani bizonyos mennyiségű kumarint, azonban a túlzott bevitel megterhelheti a máj méregtelenítő funkcióit. A májsejtek károsodása, gyulladása, és hosszabb távon akár májfibrózis is kialakulhat a tartósan magas kumarinbevitel következtében. Ezt alátámasztják állatkísérletek, de emberi esetek is fellelhetőek, amelyek a túlzott fahéjfogyasztást hozták összefüggésbe májproblémákkal.
A túlzott és rendszeres cassia fahéj fogyasztás a benne található magas kumarintartalom miatt jelentős kockázatot jelenthet a máj egészségére.
A biztonságos napi beviteli határérték (TDI) meghatározása kulcsfontosságú a kumarinnal kapcsolatos kockázatok elkerülésében. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által javasolt érték 0,1 mg kumarin testtömeg-kilogrammonként. Egy átlagos felnőtt esetében ez naponta körülbelül 6 mg kumarint jelent. Egyetlen teáskanálnyi (kb. 2-3 gramm) cassia fahéjban azonban ennek a mennyiségnek a többszöröse is előfordulhat, akár 7-18 mg is lehet. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb adag fahéj is könnyen átlépheti a biztonságos határt, ha a fűszert naponta többször használjuk, vagy ha nagyobb mennyiségben kerül az ételeinkbe.
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak fahéjjal ízesített ételeket, mint például péksütemények, müzlik, vagy forró italok, különösen ki vannak téve a túlzott kumarinbevitelnek, ha nem figyelnek a mennyiségekre. Különösen aggasztó lehet ez a helyzet a gyermekek esetében, akiknek alacsonyabb a testtömegük, így számukra még kisebb mennyiségű fahéj is túllépheti a biztonságos határt.
A fahéjfajták közötti különbség kiemelten fontos a kumarin kockázatának megítélésében. A ceyloni fahéj (Cinnamomum verum), amelyet gyakran „valódi fahéjnak” is neveznek, nagyságrendekkel kevesebb kumarint tartalmaz, mint a széles körben elterjedt cassia fajta (Cinnamomum cassia). Míg a ceyloni fahéj fogyasztása nagy mennyiségben is biztonságosabbnak tekinthető a kumarin szempontjából, addig a cassia fahéjjal óvatosan kell bánni. A boltokban kapható fahéj termékek túlnyomó többsége cassia fahéjból készül, így a fogyasztóknak tudatosan kell választaniuk, ha csökkenteni szeretnék a kumarinbevitelüket.
Fontos megérteni, hogy a fahéj fogyasztását nem kell teljesen elkerülni. Számos pozitív egészségügyi hatása van, mint például vércukorszint-szabályozó és antioxidáns tulajdonságok. Azonban a mértékletesség és a tudatos választás elengedhetetlen a biztonságos fogyasztáshoz. Az alábbiakban összefoglalt tanácsok segíthetnek a kockázatok minimalizálásában:
- Válasszunk ceyloni fahéjat, ha lehetséges. Ez a fajta lényegesen kevesebb kumarint tartalmaz.
- Figyeljünk a mennyiségekre. Egy csipet vagy egy kis mennyiségű fahéj általában elegendő az ízesítéshez. Kerüljük a napi több teáskanálnyi fogyasztást, különösen a cassia fahéjból.
- Olvasd el a termék címkéjét. Bár nem mindig tüntetik fel, néha feltüntetik a fahéjfajtát.
- Konzultáljunk orvosunkkal, ha bizonytalanok vagyunk a mennyiségekkel, vagy ha májproblémákkal küzdünk.
A túlfogyasztás specifikus egészségügyi kockázatai
A fahéj túlfogyasztásának specifikus egészségügyi kockázatai elsősorban a kumarin nevű vegyület túlzott beviteléből erednek, amely különösen a cassia fahéjban található nagy mennyiségben. Ahogy korábban említettük, a kumarin májkárosodást okozhat, de ennél specifikusabb hatásai is vannak.
A májtoxicitás a legjelentősebb kockázat. A máj felelős a szervezetbe kerülő méreganyagok lebontásáért, és a magas kumarintartalmú fahéj rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása megterhelheti ezt a szervet. Ez különösen aggodalomra ad okot azoknál, akik már rendelkeznek valamilyen májbetegséggel vagy májkárosodással, mivel náluk a kumarin hatása súlyosabb lehet. A májenzimek szintjének emelkedése a vérben már a túlzott bevitel korai jele lehet.
A túlzott, hosszan tartó kumarinbevitel, különösen a cassia fahéjból, májkárosodáshoz és májfunkció zavaraihoz vezethet.
A kumarin emellett véralvadásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Bár kis dózisban ez akár előnyös is lehet, a túlzott bevitel növelheti a vérzés kockázatát. Ez különösen veszélyes lehet olyan személyeknél, akik már véralvadásgátló gyógyszereket szednek, vagy akiknek valamilyen véralvadási zavaruk van. Műtét előtt állóknak is érdemes lehet kerülni a nagy mennyiségű fahéj fogyasztását.
Egyes kutatások arra is felhívják a figyelmet, hogy a kumarin, bár természetes vegyület, bizonyos egyénekben allergiás reakciókat válthat ki. Ezek a reakciók bőrkiütésektől kezdve, viszketésen át, egészen légzési nehézségekig terjedhetnek, bár ez ritkább jelenség. Az egyéni érzékenység itt is kulcsfontosságú tényező.
A gyomor- és bélrendszeri problémák is előfordulhatnak túlzott fahéjfogyasztás esetén. Bár a fahéj emésztést segítő tulajdonságokkal is rendelkezik, a nagy mennyiségek irritálhatják a gyomornyálkahártyát, ami gyomorégéshez, puffadáshoz vagy akár hasmenéshez is vezethet. Ezt a hatást a fahéjban található illóolajok és más irritáló vegyületek is fokozhatják.
Fontos megérteni, hogy a mennyiség a kulcs. Egy átlagos, egészséges felnőtt számára a napi 1-2 gramm fahéj (kb. fél-egy teáskanál) általában biztonságosnak tekinthető, különösen, ha ceyloni fahéjat használunk. Azonban a napi több evőkanálnyi fahéj, legyen az süteményekben, italokban vagy akár étrend-kiegészítőként, már jelentősen növeli a kockázatot.
A gyermekek esetében a kockázat fokozottabb lehet, mivel kisebb testsúlyuk miatt a biztonságos napi bevitel is alacsonyabb. Az ő esetükben a túlzott fahéjfogyasztás gyorsabban vezethet a kumarin toxikus szintjéhez. Ezért különösen fontos odafigyelni a gyermekek étrendjére és a fahéjjal készült ételek mennyiségére.
Az alábbi táblázat összefoglalja a fő kockázatokat és a biztonságosnak tekinthető napi kumarinbevitelt:
| Kockázat típusa | Lehetséges tünetek/következmények | Érintettek köre |
|---|---|---|
| Májtoxicitás | Májkárosodás, májenzim emelkedés, sárgaság | Mindenki, különösen májproblémákkal küzdők |
| Véralvadásgátló hatás | Fokozott vérzésveszély, hosszabb vérzési idő | Véralvadásgátlót szedők, véralvadási zavarral élők |
| Allergiás reakciók | Bőrkiütés, viszketés, légzési nehézségek (ritka) | Érzékeny egyének |
| Gyomor-bélrendszeri problémák | Gyomorégés, puffadás, hasmenés | Érzékeny gyomrú egyének, nagy mennyiségű fogyasztók |
A biztonságos napi kumarin bevitel emberenként és kilogrammonként 0,1 mg. Egy 60 kg-os személy számára ez naponta maximum 6 mg kumarint jelent. Egy teáskanálnyi cassia fahéj (kb. 2-3 gramm) akár 7-18 mg kumarint is tartalmazhat, így a biztonságos határ könnyen átléphető.
Ajánlott napi beviteli mennyiségek és biztonságos adagolási irányelvek
A fahéj biztonságos fogyasztásának kulcsa a mértékletességben és a tudatos választásban rejlik. Ahogy korábban említettük, a kumarin nevű vegyület túlzott bevitele jelenthet kockázatot, különösen a máj egészségére nézve. A tolerálható napi bevitel (TDI) emberenként és kilogrammonként 0,1 mg kumarinban lett meghatározva. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt számára a biztonságos mennyiség napi szinten csupán néhány milligramm kumarint jelenthet.
A különböző fahéjfajták eltérő kumarintartalommal bírnak. A ceyloni fahéj (Cinnamomum verum), melyet gyakran „valódi fahéjnak” neveznek, lényegesen kevesebb kumarint tartalmaz, mint a széles körben elterjedt cassia fahéj (Cinnamomum cassia). Egy teáskanálnyi (kb. 2-3 gramm) cassia fahéj akár 7-18 mg kumarint is tartalmazhat, ami könnyedén meghaladhatja a biztonságos napi határt, különösen, ha valaki naponta többször is használja ezt a fűszert nagyobb mennyiségben. Ezzel szemben a ceyloni fahéjból hasonló mennyiségben jóval alacsonyabb a kumarinbevitel.
A napi ajánlott maximális kumarinbevitel túllépésének elkerülése érdekében célszerű a ceyloni fahéjat előnyben részesíteni, vagy a cassia fahéjból is csak kis mennyiségeket használni.
Az általános ajánlások szerint egy átlagos, 60 kg-os felnőtt számára a biztonságos kumarinbevitel napi 6 mg alatt maradjon. Ezt figyelembe véve, a mindennapi, nagy mennyiségű fahéjas ételek vagy italok fogyasztása, különösen cassia fahéjjal, nem javasolt. Egy csipetnyi vagy egy kis mennyiségű, kevesebb mint fél teáskanálnyi fahéj általában elegendő az ételek ízesítéséhez, és ebben az esetben a kumarinbevitel is a biztonságos határokon belül marad.
Az alábbi táblázat szemlélteti a becsült kumarintartalmat különböző fahéjfajtákból:
| Fahéjfajta | Becsült kumarintartalom (mg/teáskanál, kb. 2.5 g) | Biztonságos napi bevitelhez viszonyítva (60 kg-os személyre) |
|---|---|---|
| Ceyloni fahéj (Cinnamomum verum) | Nagyon alacsony (gyakran elhanyagolható) | Kisebb kockázatot jelent |
| Cassia fahéj (Cinnamomum cassia) | 7-18 mg | Egy teáskanál elfogyasztása is túllépheti a biztonságos határt |
Különösen fontos odafigyelni a mennyiségekre azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak fahéjjal ízesített termékeket, például péksüteményeket, kávékat, vagy gyakran használják a fűszert a főzés során. Akiknek már fennálló májproblémáik vannak, azoknak még óvatosabbnak kell lenniük, és érdemes konzultálniuk orvosukkal a fahéj fogyasztásával kapcsolatban. A gyermekek esetében a kisebb testtömeg miatt még alacsonyabb a biztonságos bevitel, így náluk még inkább kerülni kell a túlzott fahéjfogyasztást.
Hogyan kerüljük el a túlfogyasztást a konyhában és a mindennapokban?
A fahéj túlfogyasztásának elkerülése a konyhában és a mindennapokban tudatosságot és néhány egyszerű gyakorlati tanács betartását igényli. Ahogy már említettük, a cassia fahéj magasabb kumarintartalma miatt jelenthet kockázatot, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen típussal dolgozunk.
Az egyik legegyszerűbb módszer a túlfogyasztás elkerülésére, ha mértékkel használjuk a fűszert. Egy-egy csipetnyi vagy egy kevesebb, mint fél teáskanálnyi mennyiség általában elegendő ahhoz, hogy kellemes ízt és aromát kölcsönözzünk az ételnek vagy italnak. Ne essünk abba a hibába, hogy mindenhol és mindenbe fahéjat teszünk pusztán az íze kedvéért.
A receptkövetés is segíthet. Sok recept pontosan meghatározza a szükséges fahéj mennyiségét. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mennyi lenne az ideális, akkor is érdemes a recept által javasolt mennyiséggel kezdeni, és esetleg csak utólag, óvatosan hozzáadni többet, ha szükségesnek érezzük.
Fontos, hogy ne fogyasszunk rendszeresen nagy mennyiségű fahéjjal ízesített ételeket vagy italokat. Ez vonatkozik a bolti termékekre is, mint például a fahéjas müzlik, sütemények vagy üdítők. Érdemes elolvasni ezek összetevőit, és tudatosan választani azokat, amelyekben mérsékelt a fahéj aránya, vagy amelyek ceyloni fahéjat tartalmaznak.
A tudatos vásárlói döntések és a mértékletes konyhai használat a kulcs a fahéj biztonságos fogyasztásához.
A gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a kumarinra, így az ő ételeikbe még óvatosabban adagoljunk fahéjat. Ha tehetjük, válasszuk a ceyloni fahéjat, amelynek alacsonyabb a kumarintartalma. Ez a fajta drágább lehet, de a biztonság érdekében érdemes lehet beruházni rá.
A mindennapi életben is érdemes odafigyelni: ha valaki rendszeresen fogyaszt fahéjjal dúsított étrendkiegészítőket, vagy napi szinten használ nagyobb mennyiségű fahéjat, érdemes konzultálni orvosával, különösen, ha májproblémái vannak, vagy ha valamilyen gyógyszert szed.
Tekintsünk a fahéjra úgy, mint bármely más erős ízű fűszerre: kis mennyiségben is intenzív hatása van, így nem szükséges belőle sokat használni. A konyhai praktikák finomhangolása, a tudatos választás és a mértékletesség biztosítja, hogy élvezhessük a fahéj különleges ízét és jótékony hatásait anélkül, hogy kockáztatnánk egészségünket.
Különleges helyzetek és kockázati csoportok (fahéj túlfogyasztása)

Bár a legtöbb ember számára a fahéj mértékletes fogyasztása biztonságos, vannak olyan különleges helyzetek és kockázati csoportok, amelyek esetében fokozott óvatosságra van szükség a túlfogyasztás elkerülése érdekében. Ezek a csoportok érzékenyebben reagálhatnak a fahéjban található kumarinra, így a szokásosnál is szigorúbb adagolásra kell törekedniük.
Az egyik legfontosabb kockázati csoport a májbetegségben szenvedők. Mivel a máj felelős a szervezetbe kerülő méreganyagok, így a kumarin lebontásáért is, a már károsodott májfunkcióval rendelkező egyének esetében a túlzott fahéjfogyasztás tovább ronthatja az állapotukat. Számukra különösen ajánlott a ceyloni fahéj választása, amely alacsonyabb kumarintartalmú, de még ebben az esetben is javasolt a minimális mennyiség betartása, vagy akár a teljes mellőzés, orvosi konzultációt követően.
Szintén kiemelt figyelmet érdemelnek a gyermekek. Kisebb testtömegük miatt ugyanaz a mennyiségű kumarin nagyobb arányban jelentkezik a szervezetükben, mint egy felnőtt esetében. Ezért a gyermekek étrendjében a fahéj használatakor még óvatosabbnak kell lenni, és kerülni kell a rendszeres, nagy adagokban történő alkalmazását. A biztonságos adagolás itt még inkább a „csipetnyi” mennyiségek betartását jelenti.
A terhes és szoptató nők esetében is felmerülhetnek aggályok. Bár nincs egységes álláspont a fahéj terhesség alatti biztonságosságáról, a kumarin potenciális hatásai miatt tanácsos a túlzott fogyasztást kerülni. A szoptatás ideje alatt a magzat is érintkezhet a fűszerrel az anyatejen keresztül, ezért itt is a mértékletesség a legfontosabb.
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak nagy mennyiségű fahéjat tartalmazó élelmiszereket (pl. bizonyos péksütemények, likőrök), különösen a cassia fajta esetén, könnyen átléphetik a biztonságos kumarinbeviteli határt, még akkor is, ha ezt nem tudatosítják.
Fontos megemlíteni azokat is, akik gyógyszereket szednek, különösen véralvadásgátlókat. Bár a fahéj véralvadásgátló hatása csekély, a kumarinnal való kölcsönhatás lehetősége miatt érdemes orvosukkal konzultálni a rendszeres, nagyobb mennyiségű fahéjfogyasztás előtt.
Összefoglalva, a kockázati csoportokba tartozók számára a fahéj élvezete is óvatosságot és tudatosságot igényel. A ceyloni fahéj előnyben részesítése, a mennyiségek szigorú betartása és az egészségügyi szakemberrel való konzultáció segíthet elkerülni a túlfogyasztásból adódó lehetséges egészségügyi problémákat.